Καλοκαίρι και Ωτίτιδες
Οι ωτίτιδες  κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες αποτελούν συνηθισμένες μολύνσεις αφού ο συνδυασμός της υγρασίας με την ζέστη δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών  μέσα στα αυτιά.
 Ιδιαίτερα τα άτομα που κολυμπούν  σε πισίνες και στην θάλασσα και βρέχουν τα αυτιά τους, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, την λεγόμενη Εξωτερική Ωτίτιδα ή αλλιώς «το αυτί  του κολυμβητή».
 Η εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται λόγω μόλυνσης του εξωτερικού ακουστικού πόρου από μικρόβια όπως η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος, ή και μύκητες. Στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός, ο πόνος και το οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο.
 Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί τότε ο πόνος γίνεται ισχυρότερος, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός  και να αρχίσει η έκκριση κιτρινοπράσινου πυώδους ή και αιματηρού υγρού από το αυτί.
 Τότε η εξωτερική ωτίτιδα υποτροπιάζει και μεταπίπτει σε εσωτερική ωτίτιδα που είναι σαφώς επιπλεγμένη και δυσκολότερη στην αντιμετώπιση της.
 Γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητο όταν κάποιος εμφανίσει τα αρχικά συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας, θα πρέπει να απευθύνεται στον ΩΡΛ Ιατρό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει καθαρισμό του ακουστικού πόρου και θα χορηγήσει τοπική αντιμυκητιασική αγωγή, τοπική αγωγή με σταγόνες αντιβίωσης και ενδεχομένως σταγόνες κορτιζόνης.
 Κατά την διάρκεια της θεραπείας, απαγορεύεται να εισέλθει νερό εντός του αυτιού ακόμη και κατά το λούσιμο.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς, είναι πολύ επιρρεπείς στις φλεγμονές των αυτιών.
 Ως μέτρα πρόληψης για την αποτροπή φλεγμονών στα αυτιά, συμβουλεύουμε:
  •  Δεν κολυμπάμε σε βρώμικες πισίνες, ή βρώμικες θάλασσες, ή λίμνες
  •  Διατηρούμε στεγνά τα αυτιά μας, φορώντας σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες
  •  Στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μετά το μπάνιο και αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας
  •  Δεν ξύνουμε τα αυτιά μας με τα δάκτυλα ή άλλα αντικείμενα
 ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ – ΩΡΛ στο σπίτι
Οι ΩΡΛ ιατροί  του ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ βρίσκονται συνέχεια στο πλάι σας, για ότι και να σας συμβεί.
Σε περιστατικό ωτίτιδας  ο γιατρός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα ελέγξει με το ωτοσκόπιο τον ακουστικό πόρο και την κατάσταση του πάσχοντος αυτιού.
Θα διενεργήσει καθαρισμό και θα χορηγήσει  φαρμακευτικό σχήμα και αναλυτικές οδηγίες για να αντιμετώπιση και θεραπεία της μόλυνσης.
 24 ώρες, 365 ημέρες, για όλη την Αττική, το ιατρικό μας team είναι έτοιμο να έρθει στο σπίτι σας, με ένα τηλεφώνημα σας.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ © 2020 - created by 3DC

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο    +30 210 52 000 44