Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Πολλοί άνθρωποι κατά διαστήματα αισθάνονται ένα “φτερούγισμα” στην καρδιά ή μία ταχυπαλμία. Αυτό το αίσθημα παλμών αποτελεί μία από τις συχνότερες αρρυθμίες και ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού κατά την οποία οι κόλποι της καρδιάς πάλλονται γρήγορα και άναρχα, δημιουργώντας έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δηλαδή αρρυθμία.
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία πάθηση της σύγχρονης εποχής με διαρκώς αυξανόμενη τάση. Υπολογίζεται ότι 250.000 άτομα πάσχουν στην Ελλάδα και ιδιαιτέρα στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών η νόσος εμφανίζεται σε ποσοστό άνω του 10%.
Παρότι η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή, εντούτοις αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, οξύ πνευμονικό οίδημα, να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων, να προκαλέσει ισχαιμικά επεισόδια, εγκεφαλικά και άλλες σοβαρές βλάβες. Μελέτες σε πάσχοντες με κολπική μαρμαρυγή, έδειξαν ότι έχουν πέντε με επτά φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό από το γενικό πληθυσμό.
Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής
Τα συμπτώματα που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή είναι:
- η αίσθηση καρδιακού παλμού και η αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος
- η αδυναμία και η κόπωση
- η ζάλη και η λιποθυμική τάση
- η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος
- το λαχάνιασμα
- η στηθάγχη
- η υπόταση
Ωστόσο ορισμένα άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν ηχηρά ή και καθόλου συμπτώματα.
Μορφές της κολπικής μαρμαρυγής
Η κολπική μαρμαρυγή έχει δύο μορφές.
Την παροξυσμική που διαρκεί λιγότερο από 1 εβδομάδα και αποκαθίσταται από μόνη της και την χρόνια μορφή που δεν αποκαθίσταται χωρίς θεραπεία.
Αίτια της κολπική μαρμαρυγής
Τα αίτια της κολπική μαρμαρυγής είναι πολλά. Ο κίνδυνος εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής σχετίζεται άμεσα με την ηλικιακή γήρανση του ανθρώπου.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που ευνοούν την νόσο όπως:
- Το οικογενειακό ιστορικό
- Το φύλο, με τους άνδρες να είναι περισσότερο ευάλωτοι στη νόσο
- Η υψηλή αρτηριακή πίεση
- Το κάπνισμα
- Η παχυσαρκία
- Το μεταβολικό σύνδρομο
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Οι διαταραχές του θυρεοειδούς
- Η υπνική άπνοια
- Οι πνευμονοπάθειες
Επιπλέον η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οφείλεται σε καρδιαγγειακή νόσο, όπως:
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Στεφανιαία αρτηριακή νόσος
- Βαλβιδοπάθειες
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Περικαρδίτιδες
- Μυοκαρδιοπάθειες
Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που αισθάνεται κάποια από τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής ;
Για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής χρειάζεται διερεύνηση από τον καρδιολόγο. Η οξεία κολπική μαρμαρυγή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και θεραπείας από τον καρδιολόγο, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε κοιλιακή αρρυθμία επικίνδυνη για ανακοπή.
Ο καρδιολόγος θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα στον πάσχοντα και μπορεί να ζητήσει την 24ωρη ή και 48ωρη συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού με Holter.
Επίσης ο καρδιολόγος μπορεί να υποβάλει τον ασθενή σε υπερηχοκαρδιογράφημα και να ζητήσει επιπλέον έλεγχο, όπως: ακτινογραφία θώρακος, δοκιμασία κόπωσης, σπινθηρογράφημα, εργαστηριακό έλεγχο θυρεοειδικών ορμονών και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.
Ανάλογα με τα αίτια ο καρδιολόγος θα προσδιορίσει την φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει: αντιαρρυθμικά φάρμακα, αντιθρομβωτικά φάρμακα, κ.α.
Τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ παρέχουν γιατρούς 24 ώρες το 24ωρο και πιο συγκεκριμένα έμπειρους καρδιολόγους στο σπίτι, για να διερευνήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Write a comment: