Το καλοκαίρι, παρουσιάζεται επιδείνωση των περιστατικών σπαστικής κολίτιδας, αφού ο μειωμένος ύπνος, η αλλαγή του περιβάλλοντος και οι διατροφικές αλλαγές, επιβαρύνουν τα άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο.
Ειδικότερα η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, ούζο, βότκα, κλπ.), η κατανάλωση παγωτών, φρούτων, καφέ, αναψυκτικών, και φαγητών που περιέχουν μπαχαρικά και καρυκεύματα, δρουν ερεθιστικά στην κινητικότητα του εντέρου.
Τι είναι το ευερέθιστο έντερο;
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μία διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου που προκαλεί πολλά και έντονα συμπτώματα που περιλαμβάνουν, κοιλιακό πόνο, αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά και διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας).
Στην Ελλάδα περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από ευερέθιστο έντερο, με βαρύτητα συμπτωμάτων ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες
και λιγότερο στους άνδρες με αναλογία 2/1.
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το ευερέθιστο έντερο;
Τα συμπτώματα συνήθως είναι το πρήξιμο και ο πόνος στην κοιλιά, τα αέρια, οι διάρροιες, η δυσκοιλιότητα ή και οι εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Ωστόσο οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν και άλλα εξω-εντερικά συμπτώματα ψυχογενής αιτιολογίας όπως:
• ημικρανίες,
• ταχυκαρδίες,
• εφιδρώσεις,
• κόπωση,
• προβλήματα συγκέντρωσης,
• διαταραχές ύπνου,
• πόνους στις αρθρώσεις, ινομυαλγίες, κ.α.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν το ευερέθιστο έντερο;
Το ευερέθιστο έντερο έχει εξάρσεις και υφέσεις και τα συμπτώματα του είναι εντονότερα σε περιόδους άγχους, κακής ψυχολογίας, θυμού, νευρικότητας, αλλά και κακής ή μη ισορροπημένης διατροφής.
Επίσης το γεγονός ότι το ευερέθιστο έντερο αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, ενισχύει τη συσχέτιση της νόσου με τις ορμονικές διαταραχές.
Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου είναι μπορεί να είναι η διαταραχή της εντερικής μικροχλωρίδας κι οι τροφικές δυσανεξίες. Τέλος, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την ισχυρή επίδραση του ψυχισμού του ασθενούς, στη νόσο.
Πως γίνεται η διάγνωση για το ευερέθιστο έντερο;
Η διάγνωση τίθεται από τον Ιατρό βάσει ιστορικού και κλινικής εξέτασης του ασθενούς.
Σε περίπτωση υπόνοιας άλλου οργανικού προβλήματος καθώς και για τον αποκλεισμό άλλης νόσου, ο Ιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε αιματολογικό έλεγχο, εξετάσεις κοπράνων και ενδοσκοπικό έλεγχο.
Ποια είναι η θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο;
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλαγές στον τρόπο ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και διαχείριση του άγχους.
Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην αντιμετώπιση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας, στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου, καθώς και στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού.
Επίσης ο Ιατρός μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή φάρμακα που αναστέλλουν την μετάδοση του νευρικού σήματος στο έντερο, καθώς και αντιβιοτική αγωγή σε ασθενείς που παρουσιάζουν μικροβιακή εντερική υπερανάπτυξη.
Επιπλέον ο Ιατρός θα δώσει γραπτές διατροφικές οδηγίες στον ασθενή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων.
Ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου έχει και η λήψη προβιοτικών για ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο έχουν κακή ποιότητα ζωής, μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και απώλεια ημερών από την εργασία τους, γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους.
Κρίνεται αναγκαίο, οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, να ζητήσουν Ιατρική φροντίδα για το πρόβλημά τους, αλλά και να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Ιατρό τους για συμβουλές και θεραπευτικές οδηγίες.
Οι Γιατροί του ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ βρίσκονται συνέχεια στο πλάι σας, για ότι και να σας συμβεί.
24 ώρες, 365 ημέρες, για όλη την Αττική, το ιατρικό μας team είναι έτοιμο να έρθει στο σπίτι σας, με ένα τηλεφώνημα σας.
Write a comment: